Γενική άποψη του χώρου |
Περίπου 10 χλμ. από την πόλη της Ηγουμενίτσας, ο Πύργος Ραγίου ξεχωρίζει στην κορυφή του λόφου όπου βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της πεδιάδας Ραγίου-Κεστρίνης, κοντά στις παλιές εκβολές του ποταμού Καλαμά. Πιθανολογείται ότι αποτελούσε το προς ξηρά προπύργιο του κοντινού παραθαλάσσιου οικισμού της Λυγιάς, που ιδρύθηκε τον 5 αι. π.Χ. από τους Κερκυραίους, αλλά ήταν εξίσου και ένα ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους πολέμων.
Η σύγχρονη ονομασία του χώρου προέρχεται από την Οθωμανική περίοδο και ένα πύργο στο κέντρο του λόφου, που χτίστηκε πάνω σε ερείπια της αρχαίας οχύρωσης.
Ο οθωμανικός πύργος λειτουργούσε ως παρατηρητήριο και χώρος διαμονής της φρουράς του αγά της περιοχής, του Χατζή Γράβα. Για αυτό δεν υπάρχουν πόρτες ή άλλα ανοίγματα στο ισόγειο, ενώ η είσοδος ήταν ψηλότερα και προσβάσιμη με κινητή ξύλινη γέφυρα.
Οθωμανικός πύργος |
Ο αρχαιολογικός χώρος είχε αμιγώς στρατιωτικό χαρακτήρα και αυτό επιβεβαιώνεται από την έλλειψη κτισμάτων, πράγμα που υποδηλώνει προσωρινή διαμονή, καθώς και κατασκευές όπως η λαξευμένη σε βράχο δεξαμενή συλλογής βρόχινου νερού, βάθους μεγαλύτερου των 5 μέτρων. Το τείχος και οχυρωματικοί πύργοι του φρουρίου διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση.
Η προνομιούχος θέση προσέλκυσε το ανθρώπινο ενδιαφέρον από τα προϊστορικά χρόνια , όπως μαρτυρούν ευρήματα της Παλαιολιθικής και Νεολιθικής εποχής, έως τα οθωμανικά χρόνια, με αρκετό αριθμό κτισμάτων να γίνεται αυτή την περίοδο. Πλήθος νομισμάτων, πήλινα ειδώλια, αιχμές από βέλη, αγγεία είναι μερικά από τα πολλά αντικείμενα που ήρθαν στο φως με τις ανασκαφές.
Λαξευμένος θρόνος |
Ο χώρος είναι εύκολα προσβάσιμος και επισκέψιμος, ενώ ο οθωμανικός πύργος αποκαταστάθηκε στην αρχική του μορφή και λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος.
Δεξαμενή |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου