Γενική άποψη χερσονήσου |
Βόρεια της πόλης της Ηγουμενίτσας βρίσκεται η χερσόνησος της Λυγιάς με τα τρία συνεχόμενα κάστρα της. Πρόκειται για τρία οχυρωμένα κάστρα στους ισάριθμους λόφους της χερσονήσου,τα οποία ταυτίστηκαν με την αποικία των Κερκυραίων με την ονομασία Κερκυραϊκή Περαία ή Τορώνη.Εκεί,σύμφωνα με το Θουκυδίδη,κατέφυγαν εξόριστοι Κερκυραίοι ολιγαρχικοί στην αρχή του Πελοποννησιακού πολέμου.Ο οικισμός που οχυρώθηκε κατά τον 5ο αι. π.Χ. φιλοξενούσε περίπου 6.000 κατοίκους.
Τμήμα οχύρωσης |
Το αρχικό κάστρο βρίσκονταν στην είσοδο της χερσονήσου από τη στεριά. Η προστασία από την πλευρά αυτή εξασφαλίζονταν από τον κοντινό Πύργο Ραγίου με το μικρό αλλά καθαρά στρατιωτικού χαρακτήρα κάστρο του. Έτσι εξασφαλίζονταν ο έλεγχος των στενών της Κέρκυρας και η εποπτεία της ενδοχώρας.Η οχύρωση του κάστρου ενισχύονταν σύμφωνα με τα ευρήματα από εννέα ημικυκλικούς και ορθογώνιους πύργους, τα οποία έχουν βρεθεί σε αρκετά καλή κατάσταση. Γενικά είναι το καλύτερα διατηρημένο από τα τρία κάστρα στο οποίο συναντάμε και κατάλοιπα άλλων κτιριακών εγκαταστάσεων,καθώς και μια κεντρική οδική αρτηρία για την επικοινωνία με το κάστρο του κεντρικού λόφου.
Τμήμα οχύρωσης |
Τα δυο κάστρα προς την θάλασσα έγιναν με ταυτόχρονη επέκταση των τειχών, ώστε να παρέχεται εξίσου δυνατή προστασία και από την πλευρά αυτή.Αν και μεγαλύτερες ως κατασκευές,στα δυο αυτά κάστρα σώζονται ελάχιστα ίχνη από την οχύρωση και τις υπόλοιπες κατασκευές,ενώ στο τελευταίο κάστρο απουσιάζουν πλήρως ευρήματα κτιριακών εγκαταστάσεων.
Πιθανές λιμενικές εγκαταστάσεις |
Οι έρευνες και οι ανασκαφές δεν έχουν προχωρήσει σε σημείο ανάδειξης περισσότερων σημείων του χώρου.
Η περιοχή ισοπεδώθηκε τελικά από την ρωμαϊκή επιδρομή που έπληξε τις ηπειρωτικές πόλεις το 168-167 π.Χ. από τις λεγεώνες του Αιμίλιου Παύλου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου