22 Φεβρουαρίου 2017

Αρχαία Λιμναία

Η θέα από την κορυφή του λόφου
Η αρχαία Ακαρνανική πόλη Λιμναία βρίσκεται στο λόφο πάνω από τη σημερινή Αμφιλοχία. Στην πόλη αναφέρεται ο Θουκυδίδης που περιγράφει την εκστρατεία των Σπαρτιατών στην Ακαρνανία το 429π.Χ. και 426π.Χ. Λόγω της στρατηγικής της θέσης αποτέλεσε σημείο σύγκρουσης και διεκδίκησης και από τις δυο πλευρές του Πελοποννησιακού πολέμου.

Τμήμα της οχύρωσης
Σε μεταγενέστερη αναφορά κατά την εκστρατεία του Φιλίππου του Ε’ ενάντια στους Αιτωλούς το 251π.Χ. περιγράφεται η ισχυρή οχύρωση που πλέον είχε αποκτήσει η πόλη. Στην επίπεδη κορυφή του λόφου διασώζονται τμήματα της οχύρωσης που είχε η ακρόπολη και δυο μακρά σκέλη του τείχους που φθάνουν σχεδόν μέχρι τη θάλασσα. Στην πόλη υπήρχε μια υπόγεια σήραγγα που οδηγούσε στο λιμάνι.

Παρά τα ελάχιστα αρχαιολογικά ευρήματα και την υποχρεωτική μετακίνηση του πληθυσμού το 31π.Χ. ,θεωρείται ότι η πόλη συνέχισε να επιβιώνει. Η στρατηγική της θέση,καθώς βρισκόταν πάνω στο χερσαίο άξονα Νικόπολης-Αθήνας ,αλλά και ο έλεγχος του Αμβρακικού κόλπου που παρείχε το λιμάνι της συνετέλεσαν σε αυτό.
Τμήμα της οχύρωσης
Τμήμα της οχύρωσης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου