7 Απριλίου 2017

Αρχαίο Θύρρειο


Άποψη του σύγχρονου οικισμού
 Το αρχαίο Θύρρειο βρισκόταν κοντά στη σημερινή Βόνιτσα. Η επικράτεια αυτής της ακαρνανικής πόλης ήταν αρκετά μεγάλη και διέθετε δυο λιμάνια (το ένα από αυτά οχυρωμένο). Το μέγεθος της πόλης μαρτυρά η περίμετρος του τείχους που έφτανε τα 10χλμ.
Από πολλούς μελετητές θεωρείται ότι ιδρύθηκε από Κορίνθιους αποίκους. Αργότερα αποτέλεσε σημαντικό κέντρο και μάλιστα διετέλεσε πρωτεύουσα του Κοινού των Ακαρνάνων. Για αυτό υπέφερε από επιδρομές, λεηλασίες και κατακτήσεις. 

Ταφικό μνημείο
Το 372 π.Χ. καταλήφθηκε από τους Αθηναίους., αργότερα πέρασε στην κυριαρχία των Ηπειρωτών και πολλές φορές κατακτήθηκε από τους Αιτωλούς. Το 191 π.Χ. ο Αντίοχος της Συρίας προσπάθησε να κατακτήσει την πόλη κατά την εκστρατεία του ενάντια στους Ρωμαίους.  Από το  167 π.Χ. αποτέλεσε την τρίτη και τελευταία πρωτεύουσα του Κοινού των ακαρνανικών πόλεων.  Ήδη από το 650 π.Χ. στο Θύρρειο λειτουργούσε νομισματοκοποείο, που έπετρεπε στην πόλη να έχει το δικό της νόμισμα, με τον Πήγασο στη μια όψη και την Αθηνά στην άλλη. Ως πρωτεύουσα της συμπολιτείας τα νομίσματα είχαν μια κεφαλή του Αχελώου στη μια πλευρά και τον Άκτιο Απόλλωνα με την επιγραφή ‘’ΘΥΡΡΕΙΟΝ’’ στην άλλη.
Τμήμα οχύρωσης
Μέχρι τον 1ο αι. π.Χ. διατηρούσε φιλικές σχέσεις  με τη Ρώμη και μάλιστα αναφέρεται ένα ταξίδι του ρήτορα Κικέρωνα ο οποίος το 50 π.Χ. φιλοξενήθηκε από τον άρχοντα της πόλης Ξενομένη. Μετά τη ναυμαχία του Ακτίου οι Ρωμαίοι κατέστρεψαν την πόλη και υποχρέωσαν τους κατοίκους να μετακινηθούν στην Νικόπολη.
Εσωτερικά της οχύρωσης υπάρχουν θεμέλια σπιτιών και άλλων οικοδομημάτων, ενός ναού της αγοράς και εξωτερικά βρέθηκαν κατάλοιπα του νεκροταφείου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου