27 Δεκεμβρίου 2016

Αρχαία Μεδεών


Η αρχαία Μεδεών ήταν από τις αρχαιότερες πόλεις της Ακαρνανίας , που ιδρύθηκε λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια του Τρωικού πολέμου. Σύμφωνα με το μύθο την περίοδο αυτή ήρθε στην περιοχή από το Άργος ο Αλκμέων και έδωσε σε όλη την επικράτεια το όνομα του γιού του Ακαρνάν.
Η πόλη αναπτύχθηκε και γνώρισε οικονομική και πολιτική ακμή από τον 6ο αι. π.Χ. και έπειτα, με τη συμμετοχή της στο Κοινό των Ακαρνανών. Γεωγραφικά εντοπίζεται στην περιοχή της Κατουνας, γνωστή τον προηγούμενο αιώνα για τα ιδιαίτερα καπνά της.

Όπως και όλες οι άλλες πόλεις του Κοινού είχαν ιδιαίτερα εχθρικές σχέσεις με τους γείτονες Αιτωλούς. Οι σχέσεις οξύνθηκαν περισσότερο με τον Πελοποννησιακό πόλεμο, στον οποίο σχεδόν όλοι οι Ακαρνάνες τάχθηκαν με το μέρος των Αθηναίων και οι Αιτωλοί με τους Σπαρτιάτες. Στη διάρκεια του πολέμου έλαβε μέρος στη μάχη των Οινιάδων(428 π.Χ.) της Λευκάδας (427 π.Χ.) στη μάχη των Όλπεων (426 π.Χ.) πάντα στο πλευρό των συμμάχων Αθηναίων. Φυσιολογικά λοιπόν τα τείχη της Μεδεών δοκιμάστηκαν πολλές φορές από επιθέσεις των αντιπάλων.
Μετά το τέλος του πολέμου άρχισε ξανά η ακμή της πόλης και έφτασε να εκδίδει το δικό της νόμισμα. Το 231 π.Χ. ξεκινήσανε πάλι οι εχθροπραξίες με τους Αιτωλούς και η Μεδεών αναγκάστηκε να ζητήσει τη βοήθεια του βασιλιά Δημητρίου Δ’ της Μακεδονίας. Εκείνος έστειλε μισθοφορική δύναμη από 5.000 Ιλλυριούς και στη μάχη που ακολούθησε οι Αιτωλοί τράπηκαν σε φυγή. Το 191 π.Χ. η πόλη κατακτήθηκε από τον Αντίοχο της Συρίας κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων που είχε με τους Ρωμαίους στην περιοχή. Τα ρωμαϊκά στρατεύματα βοηθούμενα από τους Μακεδόνες του Φίλιππου του Ε’ ανακατέλαβαν όλες τις ακαρνανικές πόλεις που είχε κυριεύσει ο Αντίοχος και τον ανάγκασαν να επιστρέψει στην Ασία. Η πόλη παρήκμασε σταδιακά και μετά την ίδρυση της Νικόπολης ερημώθηκε, καθώς οι κάτοικοι υποχρεώθηκαν σε αναγκαστική μετοίκηση στη νέα πόλη.
Σήμερα διακρίνονται ελάχιστα τμήματα της αρχαίας οχύρωσης και έχουν βρεθεί αρκετά νομίσματα που χρονολογούνται περί το 350π.Χ. με απεικόνιση της Αθηνάς ή του Απόλλωνα.
Δυο γνωστές προσωπικότητες της κλασικής εποχής έχουν καταγωγή από τη Μεδεών. Πρόκειται για τον Λυσίμαχο, που υπήρξε ο πρώτος στρατιωτικός παιδαγωγός του Μ.Αλεξάνδρου και του Φιλίππου του Ακαρνάνα, που ήταν από τους πιο γνωστούς γιατρούς της αρχαιότητας. Ο τελευταίος ήταν προσωπικός γιατρός του Φιλίππου της Μακεδονίας και ακολούθησε και τον Μ.Αλέξανδρο στην εκστρατεία του στην Ασία. Αναφέρεται μάλιστα ένα γεγονός που δείχνει την εκτίμηση του Αλέξανδρου προς τον Φίλιππο. Κάποτε ο στρατηγός του Αλέξανδρου ο Παρμενίωνας, του έγραψε ένα γράμμα που τον προειδοποιούσε ότι ο γιατρός του θα προσπαθούσε να τον δηλητηριάσει. Ο Αλέξανδρος για να δείξει την εμπιστοσύνη του άρχισε να πίνει το φάρμακο που του είχε ετοιμάσει ο Φίλιππος και ταυτόχρονα του έδειχνε την επιστολή του Παρμενίωνα.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία σοβαρή προσπάθεια ανάδειξης της ιστορίας και του αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου