23 Οκτωβρίου 2016

Αρχαία Πάλαιρος

Πανοραμική θέα της περιοχής
Η αρχαία Πάλαιρος βρίσκεται στο δυτικό άκρο της Αιτωλοακαρνανίας, απέναντι από τη Λευκάδα και σε μικρή απόσταση από τη Βόνιτσα. Η πόλη δέσποζε στο βραχώδες ύψωμα της περιοχής, το οποίο προσέφερε πανοραμικό έλεγχο της γύρω πεδιάδας, καταδεικνύοντας τη στρατηγική αξία της.





Την πρώτη αναφορά της πόλης έχουμε στον Πελοποννησιακό πόλεμο, καθώς το 431 π.Χ. οι Αθηναίοι της παραδώσανε τον διοικητικό έλεγχο της κοντινής κορινθιακής αποικίας Σόλλιον. Αναφορά γίνεται επίσης και στην εκστρατεία του Αγησίλαου ο οποίος το 389-388 π.Χ. μετά από αίτημα των Αχαιών ήρθε στην Ακαρνανία και ανάγκασε τις πόλεις να διακόψουν τη συμμαχία με την Αθήνα.
Τμήμα οχύρωσης

Πύλη του κάστρου
 Η οχύρωση της διατηρείται σε πάρα πολύ καλή κατάσταση και μάλιστα κάποια τμήματά της χρονολογούνται από τη Μυκηναϊκή περίοδο. Στο εσωτερικό της πόλης υπήρχε και ενδιάμεσο τείχος που χώριζε στα δυο την πόλη, όπως ήταν καθιερωμένο στα περισσότερα ακαρνανικά κάστρα. Η οικιστική ανάπτυξη στο εσωτερικό, ακολουθεί το ιπποδάμειο σύστημα. Σε περίοπτη θέση βρίσκονται κατάλοιπα της αγοράς και ένα οικοδόμημα που πιθανόν ήταν στοά. Στο ψηλότερο σημείο βρισκόταν η ακρόπολη και εντός της διατηρούνταν μικρή δεξαμενή. Εκτός των τειχών υπάρχουν τα θεμέλια από πληθώρα ιδιωτικών κατοικιών και άλλων οικοδομημάτων, καθώς και δυο νεκροταφεία.

Τα ίχνη της Πάλαιρου χάνονται μετά την ίδρυση της Νικόπολης, που επηρέασε την κατανομή των πληθυσμών σε ολόκληρη την Αιτωλοακαρνανία.
Το κάστρο της Πάλαιρου ήταν ιδιαίτερης αξίας για το γεγονός ότι βρισκόταν ανάμεσα σε τρεις Κορινθιακές αποικίες (Λευκάδα, Σόλλιο και Ανακτόριο). Επίσης οι ελώδεις εκτάσεις γύρω από την πόλη και η λίμνη παρείχαν στους κατοίκους αφενός ασφάλεια και δίοδο διαφυγής σε περίπτωση κινδύνου , αφετέρου εμπορική οδό προς την ενδοχώρα.

Ο χώρος είναι επισκέψιμος μετά από εργασίες καθαρισμού, αποσυμφόρησης των πυλών, και κατασκευής χώρου υποδοχής των επισκεπτών.         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου