21 Μαΐου 2016

Αρχαία Μακύνεια

Η θέα από το αρχαίο θέατρο
Τα ερείπια της αρχαίας πόλης Μακύνειας βρίσκονται εντός των ορίων του δήμου Ναυπάκτου. Η στρατηγική θέση προσέφερε έλεγχο σε όλη τη θαλάσσια περιοχή του πατραϊκού κόλπου και του στενού Ρίου - Αντίρριου.


Λείψανα κτιριακών εγκαταστάσεων
Η πόλη γνώρισε άνθηση κατά τον 4ο αι. π.Χ. και αναπτύχθηκε μέχρι τη λεηλασία της από στρατεύματα του Φιλίππου του Ε. Κατά μια άλλη εκδοχή η καταστροφή της πόλης επήλθε λόγω φυσικής καταστροφής, πιθανόν  σεισμό ή επιδημία ελονοσίας.

 Η πόλη βρισκόταν υπό την κυριαρχία των Αιτωλών χωρίς να είναι επιβεβαιωμένο από πότε. Πιθανόν μετά το 338 π.Χ. όταν ο βασιλιάς Φίλιππος ο Β κατέλαβε την Ναύπακτο.
Η ακρόπολη διέθετε ισχυρό τείχος μήκος 377 μέτρων με οκτώ πύργους και τέσσερις πύλες. Στο εσωτερικό έχουν βρεθεί διάφορα κτίσματα ιδιωτικού ή δημόσιου χαρακτήρα.
Σε πλάτωμα ΝΑ της ακρόπολης βρίσκονται τα ερείπια του αρχαίου θεάτρου της Μακύνειας. Έχουν διασωθεί 14 σειρές εδωλίων χωρίς κλίμακες και κερκίδες. Το σκηνικό οικοδόμημα διασώζεται αποσπασματικά λόγω κατάρρευσής του  και αφαίρεσης οικοδομικού υλικού.
Πανοραμική άποψη των ανασκαφών
Βόρεια του θεάτρου έχουν εντοπιστεί λείψανα ναού, που διατηρείται μόνο κατά τα θεμέλια του, για τον οποίο όμως δεν έχουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη θεότητα που ήταν αφιερωμένος.

Παράλληλα με την κατασκευή της Ιονίας οδού στην περιοχή, έγιναν και έρευνες-ανασκαφές που έφεραν στο φως πολύ σημαντικά ευρήματα και κτιριακά κατάλοιπα του κύριου οικισμού και περιμετρικά αυτού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου