17 Ιουλίου 2016

Αρχαίες Οινιάδες



Πανοραμική άποψη της τοποθεσίας

Οι Οινιάδες ήταν από τις πιο σημαντικές πόλεις των Ακαρνάνων, κοντά στις εκβολές του Αχελώου. Η πόλη θεωρείται ότι ιδρύθηκε τον 7ο αι. π.Χ. από Κορίνθιους αποίκους και πήρε το όνομά της πιθανόν από τις μεγάλες εκτάσεις με καλλιέργειες αμπελιών της περιοχής. Κατά άλλους, ο μύθος θέλει τον ήρωα Αλκμαίο να πολεμάει τους Ακαρνάνες για λογαριασμό του βασιλιά των Αιτωλών Οινέα και από τον τελευταίο να παίρνει η πόλη το όνομά της.


Οι Οινιάδες μνημονεύονται κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο, όπου πήραν το μέρος των Σπαρτιατών σε αντίθεση με τις υπόλοιπες Ακαρνανικές πόλεις. Για αυτό και δέχθηκαν τις επιθέσεις των Αθηναίων. Στο τέλος βέβαια, υπό την πίεση των άλλων πόλεων της Ακαρνανίας αναγκάστηκαν να ενταχθούν στην αθηναϊκή συμμαχία και τα λιμάνια τους να λειτουργήσουν ως ορμητήριο του αθηναϊκού στόλου.
Τμήμα της οχύρωσης
Η θέση της πόλης στις εκβολές του Αχελώου ήταν πολύ σημαντική από στρατηγικής άποψης, αλλά και κατάλληλη για δημιουργία λιμανιού και εμπορικής δραστηριότητας. Ήδη από τον 5ο αι. π.Χ. είχε ισχυρή οχύρωση και πέρασε μεγάλα διαστήματα υπό αιτωλική κατοχή, καταλήφθηκε από τους Μακεδόνες και τελικά τους Ρωμαίους που την προσάρτησαν στην επαρχία της Μακεδόνιας. Μετά την ίδρυση της Νικόπολης οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να μετοικίσουν στην καινούρια πόλη.
Το τείχος δεσπόζει πάνω σε λόφο και διασώζεται σε σημαντικό μέρος του. Στην κορυφή βρίσκεται η ακρόπολη με ξεχωριστό οχυρωματικό περίβολο. Επίσης χωριστή οχύρωση υπάρχει και στο λιμάνι και τα νεώρια. Περιμετρικά της οχύρωσης υπήρχαν 12 πύλες διαφορετικών μεγεθών και τύπων.
Το οχυρωμένο λιμάνι
Οι Οινιάδες είχαν τρία διαφορετικά λιμάνια. Το οχυρωμένο λιμάνι με τα νεώρια είναι το επιβλητικότερο και από τα πιο καλά σωζόμενα της αρχαιότητας. Χρησιμοποιούνταν για την ανάσυρση και επισκευή των πλοίων και την παραμονή τους κατά τους χειμερινούς μήνες. Ήταν ένα στεγασμένο οικοδόμημα διαιρούμενο από πέντε κιονοστοιχίες και εσωτερικά λαξευμένο σε βράχο με ανηφορικό δάπεδο. Αυτό λειτουργούσε ως ράμπα ανάσυρσης των πλοίων. Μεγάλο μέρος της κατασκευής ήταν λαξευμένο σε βράχο και αυτό βοήθησε στη διατήρηση της. Ο χώρος εποπτεύονταν από δυο πύργους και μέχρι και τον 3ο αι. π.Χ. βρισκόταν σε πλήρη λειτουργία. Η κατάρρευση των κιόνων κατέστησε αδύνατη την περαιτέρω χρήση του.
Μια από τις πύλες

Στην κεντρική πύλη υπήρχε ένα δεύτερο και μεγαλύτερο λιμάνι που χρησιμοποιούνταν για εμπορικούς σκοπούς καθώς είχε την ευκολότερη πρόσβαση στον Αχελώο, ενώ ένα τρίτο μικρότερο βρισκόταν στη λίμνη Ουρία.

Εντός τα κεντρικής οχύρωσης διασώζονται τα δημόσια κτίρια της Αγοράς, ιδιωτικά κτίσματα, ένας μικρός ναός κοντά στο λιμάνι και ένα συγκρότημα λουτρών με χώρους ζεστού, κρύου νερού και δωμάτια μυρώματος.

Αρχαίο θέατρο
Ξεχωριστή θέση είχε το θέατρο της πόλης ,η κατασκευή του οποίου έγινε σε 2 φάσεις. Στην πρώτη φάση λειτουργεί από τον 4ο αι. π.Χ. με ένα μονώροφο σκηνικό οικοδόμημα. Στη δεύτερη φάση κατά τον 3ο αι. π.Χ. το θέατρο αποκτά προσκήνιο, δυο μικρά παρασκήνια εκατέρωθεν της σκηνής, ενώ το αρχικό κτίριο γίνεται διώροφο. Η χωρητικότητά του άγγιζε τους 5.000 θεατές. Ήταν χτισμένο κοντά στην Αγορά με πανοραμική θέα του Αχελώου ποταμού και των παράκτιων πεδινών εκτάσεων.



Αναπαράσταση των νεωρίων



Αναπαράσταση του θεάτρου(2η φάση)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου