22 Δεκεμβρίου 2015

Αρχαία Πλευρώνα


Πανοραμική θέα από την ακρόπολη
Βορειοδυτικά της πόλης του Μεσολογγίου βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας Πλευρώνας. Συγκεκριμένα σε ύψωμα που προσφέρει πανοραμική θέα όλης της περιοχής βρίσκεται ό,τι έχει απομείνει από τη νέα αρχαία Πλευρώνα. Το όνομά της προέρχεται πιθανόν από τον γιο του Αιτωλού, τον Πλευρώνα.



Η παλαιά πόλη βρισκόταν πιο χαμηλά και ήταν παράκτια. Αποτελούσε δε το επίνειο των Θεστιέων, σύμφωνα με τον Όμηρο και καταστράφηκε το 233 π.Χ. από τον Μακεδόνα βασιλιά Δημήτριο Β’. Η πόλη είναι επίσης γνωστή από τα ομηρικά έπη, καθώς πήρε μέρος στον Τρωικό πόλεμο μαζί με την Καλυδώνα συνεισφέροντας 40 πλοία, υπό τον Θόα, γιο του τότε βασιλιά Ανδραίμονα.       
Τμήμα οχύρωσης
Σήμερα διασώζονται τμήματα της οχύρωσης σε πολύ καλή κατάσταση, με 8 πύλες διαφορετικών διαστάσεων και 36 πύργους με τις σκάλες πρόσβασης σε αυτούς. Στο εσωτερικό του οικισμού εντυπωσιάζει η πληθώρα των οικιών και των δημοσίων κτιρίων για πολλά από τα οποία δεν έχει εξακριβωθεί η χρήσης τους. Από τα θεμέλια των κτιρίων γίνεται φανερό ότι ο οικοδομικός ιστός ακολουθούσε το ιπποδάμειο σύστημα. Επίσης δεσπόζει μια δεξαμενή με τοιχώματα ύψους 6 μέτρων και εγκαταστάσεις λουτρών.
Εξωτερικά της πόλης έχουν εντοπιστεί θέσεις νεκροταφείων με απλούς και κάποιος μνημειώδεις τάφους.

Θέατρο
Με το δυτικό τμήμα της οχύρωσης γειτνιάζει το αρχαίο θέατρο. Το κοίλο είναι λαξευμένο εν μέρει σε φυσικό βράχο και εν μέρει είναι κτιστό. Έχει 4 κλίμακες που δημιουργούν 3 κερκίδες και σήμερα είναι ορατές 16 σειρές εδωλίων. Η θέα που προσφέρει το θέατρο προς τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και τις εκβολές του Αχελώου είναι μαγευτική. Γενικότερα βέβαια η τοποθεσία της πόλης είναι τέτοια που φανερώνει και τη σημασία της για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών της περιοχής και την εποπτεία θαλάσσιων και χερσαίων οδών.

Αεροφωτογραφία του οικισμού

Δεξαμενή
Ο χώρος έχει ερευνηθεί και αναδειχτεί σε σημαντικό βαθμό και πλέον είναι πλήρως επισκέψιμος.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου