7 Δεκεμβρίου 2013

Αρχαία Ελίνα - Δυμόκαστρο

Λόφος και ακρόπολη
Κοντά στο χωριό Πέρδικα του νομού Θεσπρωτίας βρίσκονται ερείπια ενός παράλιου, οχυρωμένου οικισμού που ιδρύθηκε το δεύτερο μισό του 4ου αι. π.Χ. πάνω σε ένα λόφο νότια του όρμου Καραβοστάσι.
Ο οικισμός ταυτίστηκε από τους ερευνητές με την αρχαία πόλη Ελίνα, έδρα του φύλου των Ελίνων Θεσπρωτών και από τα σημαντικότερα κέντρα της αρχαίας Θεσπρωτίας.
Η κατασκευή και τείχιση της πρώτης ακρόπολης έγινε στο ομαλότερο τμήμα του λόφου και στους ελληνιστικούς χρόνους η πόλη εξαπλώθηκε με εκτενέστερη οχύρωση που κατέληγε στη θάλασσα, σε ένα ασφαλισμένο λιμάνι. Το τείχος σε πολλά σημεία σώζεται σε αρκετά καλή κατάσταση.
Πανοραμική άποψη οικισμού
Η μεγαλύτερη ακμή της πόλης σημειώθηκε από τον 3ο έως τον 2ο αι. π.Χ. οπότε και ο πληθυσμός της υπολογίζεται ότι έφτανε κοντά στις 6000.
Στο εσωτερικό η οικιστική ανάπτυξη δεν ακολουθεί κάποιο οργανωμένο σχέδιο, αλλά αναπτύσσεται  με βάση το ανάγλυφο της περιοχής και τη διαμόρφωση του εδάφους. 
Πολλά κτίρια, κυρίως οικίες, είναι εν μέρει ή εξ ολοκλήρου λαξευμένα σε βράχο και ανάμεσα τους ιδιαίτερο είναι ένα συγκρότημα πιθανόν θρησκευτικού χαρακτήρα, αποτελούμενο από δυο μικρούς ναούς. Στο χώρο της ελληνιστικής επέκτασης συναντάμε έναν ακόμα μεγαλύτερο ναό. Επίσης έχουν εντοπιστεί  τρεις κυκλικές δεξαμενές λαξευμένες σε βράχο, προφανώς για τη συλλογή του βρόχινου νερού και δίκτυο δρόμων στο εσωτερικό του οικισμού.

Δεξαμενή
 Η οικιστική ενότητα ολοκληρώνεται από τον ταφικό τύμβο στους πρόποδες του λόφου και εκτός των τειχών, ο οποίος ήταν τμήμα του αρχαίου νεκροταφείου της ακρόπολης.

Η καταστροφή της πόλης ήρθε το 167 π.Χ. από τα ρωμαϊκά στρατεύματα του Αιμίλιου Παύλου, που εκστράτευσε εναντίον της Ηπείρου, προκαλώντας την καταστροφή των περισσότερων πόλεων της. Συνέχισε ,όμως, να κατοικείται ως και τον 1ο αι. μ.Χ.. μάλλον λόγω της στρατηγικής θέσης της, καθώς παρείχε πλήρη έλεγχο του Ιονίου πελάγους και των θαλάσσιων οδών μεταξύ ηπειρωτικής χώρας-Λευκάδας - Παξών – Κέρκυρας.

Ο χώρος είναι επισκέψιμος, σε αρκετά καλή κατάσταση και εύκολα προσβάσιμος μέσω ενός σύντομου και ομαλού μονοπατιού. Ο επισκέπτης αποζημιώνεται από τη μαγευτική θέα του κάστρου προς το Ιόνιο και από την πανέμορφη παραλία στους πρόποδες του λόφου. 


Οικία λαξευμένη σε βράχο
Τμήμα της οχύρωσης

Κατοικία













Ιερό















Φωτογραφίες: odysseus.culture.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου